Sabtu, 25 Mac 2017

Album Wings - Belenggu Irama (1987) CD



Belenggu Irama merupakan album pertama Wings.. sebelum menjadi artis rakaman Wings telah pun dikenali ramai membuat persembahan2 pentas dalam tahun 1987.. mereka juga telah punya lagu sendiri untuk dipersembahkan sebelum merakamkan album.. antara lagu yg sering mereka bawakan adalah Belenggu Irama dan Sekeping Kertas Bermaruah.. melihat kepada bakat dan pakej yg ada pada mereka.. banyak syarikat rakaman yang baru nak up menawarkan kontrak.. namun akhirnya memilih ASP sebuah syarikat rakaman yg baru ditubuhkan dalam tahun 1987.. pada September 1987 mereka telah mengikat kontrak 2 tahun bersama ASP dan menjadi artis rock pertama ASP diikuti selepasnya oleh Sweet Charity 88..

Dengan memilih M. Nasir selaku penerbit.. rakaman lagu memuatkan lagu-lagu terpilih dan bersesuaian dengan pembawakan imej mereka.. mereka diberi peluang untuk menyumbangkan 5 buah lagu ciptaan sendiri.. dan selebihnya hasil ciptaan komposer seperti M. Nasir sendiri.. JS Kevin dan Usop Kopratasa.. setelah 2 bulan berkampung dalam studio akhirnya 10 buah lagu selesai dirakamkan..

Dengan memilih "Belenggu Irama" sebagai judul album.. album ini dilancarkan pada 6 Januari 1988.. mungkin ramai diantara kita yang menyangka album ini terbit pada tahun 1987.. kerana pada versi kaset ia ditulis 1987 disebabkan proses cetakan album dibuat pada tahun 1987.. jika kita lihat pada versi cakera padat keluaran NSR ini ia telah ditukar kepada 1988 mengikut tahun sebenar album ini dilancarkan..

Trivia: Album ini juga beserta dengan Hukum Karma pernah diriliskan julung kalinya dalam bentuk cakera padat pada tahun 1991 oleh NSR.. kedua cakera padat album Wings ini diterbitkan semula pada 2006 ketika demam rock kapak melanda semula negara..


Ketika album ini dilancarkan M. Nasir tidak menaruh harapan besar album ni boleh laris terjual.. kerana ketika itu telah banyak band2 besar dan berpengaruh seperti Search dan Lefthanded.. namun siapa tahu tuah Wings.. Wings mendapat tempat dihati pendengar dan penggemar muzik rock.. Belenggu Irama terjual hampir 60 ribu unit.. lagu yg menjadi hits ialah Intan Ku Kesepian.. Biarkan Berlalu dan Peronda Jaket Biru..

Tidak beberapa lama selepas itu gitaris mereka Sham mengundurkan diri dan digantikan sementara oleh Tham.. dalam mencari pengganti untuk gitaris tetap.. mereka telah memilih Joe dari kumpulan Scandals untuk rakaman album seterusnya.. Joe dipilih kerana pakej yg beliau ada sebagai gitaris kidal.. nanti bolehlah kata Wings pun hebat sama mcm Lefthanded kerana ada gitaris kidal..

Tanpa membuang masa projek untuk album kedua diteruskan dalam tahun yg sama.. pada 12 september 1988.. genap setahun Wings bersama ASP.. Hukum Karma dilancarkan dan terjual hampir 200 ribu unit.. dengan hadirnya Hukum Karma.. Wings yang baru setahun jagung telah dapat membuktikan mereka harus digeruni oleh band2 rock yg lebih dahulu dari mereka seperti Search.. Lefthanded dan Bloodshed..

Komen admin : bila Wings muncul dalam persada rock.. band rock lain pun goyang dibuatnya.. aku tgk mula dari sinilah band mcm Bloodshed pun dh kurang diberi perhatian.. pernah dalam satu show Bloodshed... penonton bwt tak tau aje dgn mereka.. agaknya masa tu fenomena Wings melanda negara..


Khamis, 16 Mac 2017

Album Babylon - Babylon (1990) CD



Satu lagu rilisan semula dari Warner Music.. setelah Sweet Charity.. Lefthanded.. Ella.. kali ini giliran Babylon.. diriliskan dalam bentuk 2 dalam 1 bersama dengan album kedua mereka 2020.. dengan harga RM55 seunit dan limited 500 copies.. ia satu koleksi yang tak rugi untuk anda miliki.. nah apa tunggu lagi dapatkannya dipasaran sekarang!

Babylon (1990) terbitan semula 2017
No. Siri 5419725212
Diriliskan pada 26 Jun 1990
Diriliskan semula pada 10 Mac 2017
Terbitan dan edaran Warner Music Malaysia

Sumber audio diambil dari:-

Piring Hitam
- Saudara Dalam Rock (Remastered)
- Api Cinta (Remastered)
- Metal Fire (Remastered)
- Jambatan Remastered)
- Hanya Laluan Bagimu (Remastered)
- Dunia Konkrit (Remastered)
- Haruman Berbisa Remastered)
- Fight For Freedom (Remastered)

Kaset
- Tangan Gelojoh (Remastered)
- Suara Syaitan (Remastered)



Babylon adalah sebuah band berasal dari Kluang Johor.. mereka memainkan genre muzik hard rock dan heavy metal.. terdiri daripada Hassan sebagai gitaris.. Hussein vokalis.. Kamal bass dan Nahar sebagai drummer..

Dalam perjalanan karier mereka hanya menghasilkan 2 buah album sahaja.. album pertama mereka menggunakan khidmat M. Nasir sebagai penerbit.. rakaman album telah mula dijalankan pada penghujung tahun 1988 di King Studio.. proses untuk menyiapkan album ini mengambil masa yang begitu lama sehingga memakan masa hampir setahun.. kerana mereka mahukan album ini terbaik dari segala segi..

Ketika proses rakaman drummer asal mereka telah menarik diri lalu digantikan oleh Nahar bekas drummer kumpulan Sofea pada tahun 1989.. dengan memilih masa yang sesuai untuk melancarkan album ini.. mereka memutuskan untuk melancarkannya pada tahun 1990 dan album ini terjual hampir 50 000 unit..


Di dalam album ini memuatkan 2 buah lagu inggeris hasil ciptaan Hassan dan Hussein yg merupakan saudara kembar serta menjadi tulang belakang band ini yang banyak menghasilkan lagu-lagu.. 2 buah lagu inggeris yang dimuatkan di dalam album ini iaitu Metal Fire dan Fight For Freedom sememangnya merupakan lagu inggeris bertaraf antarabangsa.. dengan gaya riff gitar dan nyanyian mungkin bagi anda yang baru pertama kali mendengarnya akan menyangka ia adalah lagu rock inggeris luar negara.. kalau anda yang belum pernah mendengarnya.. cari kt youtube dan dengarlah sendiri..


Meskipun mereka merupakan sebuah band rock berirama berat.. mereka juga tidak lepas dari membawakan lagu-lagu cinta.. mungkin ini hanyalah alat untuk membawa mereka tembus di kaca tv dan radio.. dua buah lagu slow rock Api Cinta dan Jambatan pernah menyertai Muzik Muzik namun tersingkir.. mungkin lagu kurang lentok untuk menarik hati jiwa-jiwa mereka yang lentok.. kurang undi.. dan banyak band2 hebat dengan lagu2 lentok lalu mereka gagal untuk bersaing..

Bagi saya meskipun di dalam album ini lagu2 cintanya tak meleret sangat..  tak kisahlah kerana mereka memang tak mahu dikenali sebagai band rock kakak2 anda.. keseluruhan lagu di dalam ini memang goyang kepala dengar.. Hassan dengan gaya permainanan gitarnya yg penuh dengan riff sepanjang lagu.. beliau sememangnya antara gitaris2 terbaik dalam malaysia..

Dengar cerita Hassan tak puas hati dengan Warner Music pasal senyap2 dorg rilis semula album ni.. pasal dorg ada cipta lagu dalam album ni.. kerna pencipta lagu dan penulis lirik patut dibayar royalti dari hasil jualan album ni.. RM55 x 500 = RM27500.. untungnya siapa?