Sabtu, 25 Mac 2017

Album Wings - Belenggu Irama (1987) CD



Belenggu Irama merupakan album pertama Wings.. sebelum menjadi artis rakaman Wings telah pun dikenali ramai membuat persembahan2 pentas dalam tahun 1987.. mereka juga telah punya lagu sendiri untuk dipersembahkan sebelum merakamkan album.. antara lagu yg sering mereka bawakan adalah Belenggu Irama dan Sekeping Kertas Bermaruah.. melihat kepada bakat dan pakej yg ada pada mereka.. banyak syarikat rakaman yang baru nak up menawarkan kontrak.. namun akhirnya memilih ASP sebuah syarikat rakaman yg baru ditubuhkan dalam tahun 1987.. pada September 1987 mereka telah mengikat kontrak 2 tahun bersama ASP dan menjadi artis rock pertama ASP diikuti selepasnya oleh Sweet Charity 88..

Dengan memilih M. Nasir selaku penerbit.. rakaman lagu memuatkan lagu-lagu terpilih dan bersesuaian dengan pembawakan imej mereka.. mereka diberi peluang untuk menyumbangkan 5 buah lagu ciptaan sendiri.. dan selebihnya hasil ciptaan komposer seperti M. Nasir sendiri.. JS Kevin dan Usop Kopratasa.. setelah 2 bulan berkampung dalam studio akhirnya 10 buah lagu selesai dirakamkan..

Dengan memilih "Belenggu Irama" sebagai judul album.. album ini dilancarkan pada 6 Januari 1988.. mungkin ramai diantara kita yang menyangka album ini terbit pada tahun 1987.. kerana pada versi kaset ia ditulis 1987 disebabkan proses cetakan album dibuat pada tahun 1987.. jika kita lihat pada versi cakera padat keluaran NSR ini ia telah ditukar kepada 1988 mengikut tahun sebenar album ini dilancarkan..

Trivia: Album ini juga beserta dengan Hukum Karma pernah diriliskan julung kalinya dalam bentuk cakera padat pada tahun 1991 oleh NSR.. kedua cakera padat album Wings ini diterbitkan semula pada 2006 ketika demam rock kapak melanda semula negara..


Ketika album ini dilancarkan M. Nasir tidak menaruh harapan besar album ni boleh laris terjual.. kerana ketika itu telah banyak band2 besar dan berpengaruh seperti Search dan Lefthanded.. namun siapa tahu tuah Wings.. Wings mendapat tempat dihati pendengar dan penggemar muzik rock.. Belenggu Irama terjual hampir 60 ribu unit.. lagu yg menjadi hits ialah Intan Ku Kesepian.. Biarkan Berlalu dan Peronda Jaket Biru..

Tidak beberapa lama selepas itu gitaris mereka Sham mengundurkan diri dan digantikan sementara oleh Tham.. dalam mencari pengganti untuk gitaris tetap.. mereka telah memilih Joe dari kumpulan Scandals untuk rakaman album seterusnya.. Joe dipilih kerana pakej yg beliau ada sebagai gitaris kidal.. nanti bolehlah kata Wings pun hebat sama mcm Lefthanded kerana ada gitaris kidal..

Tanpa membuang masa projek untuk album kedua diteruskan dalam tahun yg sama.. pada 12 september 1988.. genap setahun Wings bersama ASP.. Hukum Karma dilancarkan dan terjual hampir 200 ribu unit.. dengan hadirnya Hukum Karma.. Wings yang baru setahun jagung telah dapat membuktikan mereka harus digeruni oleh band2 rock yg lebih dahulu dari mereka seperti Search.. Lefthanded dan Bloodshed..

Komen admin : bila Wings muncul dalam persada rock.. band rock lain pun goyang dibuatnya.. aku tgk mula dari sinilah band mcm Bloodshed pun dh kurang diberi perhatian.. pernah dalam satu show Bloodshed... penonton bwt tak tau aje dgn mereka.. agaknya masa tu fenomena Wings melanda negara..